Har färgen på kylflänsen någon betydelse avseende värmeöverföring?

Antag att vi har en inomhusapplikation med en kylfläns inuti en inneslutning. Kylflänsen kyls med forcerad konvektion. Antag samtidigt att vi har en inomhusapplikation med en kylfläns utanpå en inneslutning. Kylflänsen kyls med naturlig konvektion. Vilken färg är bäst för kylarna ur ett värmeöverföringshänseende, i respektive montering?

Med en kylfläns inuti en inneslutning spelar det ingen roll. Kylaren behöver inte ens ha någon ytbehandling alls, eftersom den radiativa komponenten av värmeöverföringen kommer att vara försumbar i jämförelse med den konvektiva.

Med en kylfläns utanpå en inneslutning spelar färgnyansen i det visuella spektrat ingen roll – svart, vit, eller polkagrisrandig. Dock är det viktigt att kylaren har någon ytbehandling eftersom detta ger högre emissivitet i infrarött än obehandlad metall.

 

Expertisen inom elektronikkylning träffas på Cool Sweden Workshops 2024

Den 7 maj samlas expertisen inom Thermal Management på Stockholmsmässan för en dag med workshops och föreläsningar inom det heta ämnet elektronikkylning. Som deltagare får du kunskap om den senaste tekniken inom Thermal Management och elektronikkylning. Du får möjlighet att diskutera med presentatörer, utställare, demopartners och övriga deltagare. Du träffar rätt människor, i rätt sammanhang.

Välkommen till Cool Sweden Workshops 2024!