Detta måste du känna till om grafen och värmeledning

Det pratas mycket om hur grafen har väldigt hög värmeledning i plan. Om vi antar att grafen har 5kW/(m·K) och att ett lager grafen är 0,335nm tjockt, hur tjock behöver en kopparfolie (k≈0,4kW/(m·K)) egentligen vara för att ha motsvarande värmeledningsförmåga som ett lager grafen?

Svaret är ~4,2nm. Det vill säga mycket tunnare än koppar går att praktiskt framställa. Grafen som monolitisk värmeledare har dock än så länge extremt begränsad användning. Till dess den kan kostnadseffektivt tillverkas i makroskopiska tjocklekar ligger dess stora nytta i thermal management-sammanhang som partikel i sammansatta material.

 

Expertisen inom elektronikkylning träffas på Cool Sweden Workshops 2024

Den 7 maj samlas expertisen inom Thermal Management på Stockholmsmässan för en dag med workshops och föreläsningar inom det heta ämnet elektronikkylning. Som deltagare får du kunskap om den senaste tekniken inom Thermal Management och elektronikkylning. Du får möjlighet att diskutera med presentatörer, utställare, demopartners och övriga deltagare. Du träffar rätt människor, i rätt sammanhang.

Välkommen till Cool Sweden Workshops 2024!